Svennebrev som fotograf

Hva er et svennebrev som fotograf? Hva er forskjellen på svennebrev og fagbrev? Hvordan få et svennebrev som fotograf? Og hvorfor ta et svennebrev?

Svennebrev som fotograf er nesten et “ikke tema”. Det er ingen krav å ha svennebrev for å kunne kalle seg for fotograf. Og mange jeg snakker med utenfor fotografbransjen vet ikke at det finnes et fagbrev for fotografer. Jeg ønsker her med dette blogginnlegget å fortelle litt om svennebrevet i fotograffaget.

Svennebrev vs fagbrev

Svennebrev og fagbrev er egentlig det samme; et dokument på fullført og bestått yrkesutdannelse. Forskjellen er at ordet svennebrev blir brukt i håndverksfag. Dermed er ikke fagbrev eller svennebrev noe mer eller mindre verdt.

Hvordan få et svennebrev

Svenneprøven

Selve prøven består av:

  • Planleggingsdel
  • Gjennomføringsdel
  • Dokumentasjonsdel

Hvordan jeg fikk svennebrevet

Jeg gikk tre år på medier og kommunikasjon på Tangen VGS i Kristiansand. Det tredje året, VG3 medier og kommunikasjon, tok jeg for å få generell studiekompetanse. Jeg valgte å ta et år på folkehøyskole, med foto og teater som linjer. Før jeg var på leiting etter lærlingplass i 2010.

Læringplassen fikk jeg hos Dannevig Foto AS, og tror ikke jeg kunne havnet på en bedre plass. Jeg tok svennebrevet i 2012, og fikk “bestått meget” som resultat.

Min svenneprøve

Fotograf Elida Åsland sin svenneprøve

I svenneprøven min hadde jeg 9 oppgaver: Produktfoto, barnefoto, reklame med modell, gruppefoto, interiørfoto, repro, karakterportrett, miljøportrett, og en fri oppgave.

Jeg skulle levere noen print og noen digitale filer. Jeg valgte å gjøre litt ekstra: lagde reklameplakat med smykker og modell, lagde et album, lagde bokomslag, og en forside til “Muscle and fitness”. I tillegg til å printe og oppklebe alle bildene på kartong, eller laminere og ramme inn.

For å få “bestått” må man levere et godt nok resultat, og for å få “bestått meget”, må man ha gjort en ekstra god innsats. Og å kunne snakke for seg når man presenterer oppgavene for sensorene.

Dannevig Foto AS

Siden jeg fullførte min lærlingutdanning hos Dannevig har to andre også fått svennebrev hos samme bedrift: Anne Lise Jensen, som har startet studio i Lillesand: Enjoy Foto AS.

Og den aller nyeste er Kathrin Simonsen, som besto svenneprøven sin 12. mars 2019. Hun jobber videre hos Dannevig Foto AS som portrettfotografen der. 

Kathrin Simonsen med svennebrev i studioet til Dannevig Foto
Dame i selskapstøy, bilde fra svenneprøven til Kathrin Simonsen
Bilde fra svenneprøven til Kathrin Simonsen

Lærlingtid vs fotoskole

Jeg har kun personlig innsikt i å være lærling, siden jeg ikke har gått på noen fotoskole. Den største forskjellen jeg har hørt fra andre er at på fotoskole får man masse tid til å prøve seg ut kreativt med egne prosjekter og lære forskjellige teknikker. Mens jeg har opplevd at som lærling får du en reell innsikt i en bransje, og erfaring med ekte kunder. Jeg ser føre meg at man vet mer om hvordan det faktisk er å være fotograf som læring, siden det er den erfaringen jeg har.

Hvorfor ta et svennebrev?

  • For å få fagkunnskap og å lære grunnleggende prinsipper
  • En bekreftelse for at du vet hva du holder på med
  • Kan bruke det for å styrke din konkurransesituasjon
  • Mestringsfølelse og stolthet over egne prestasjoner
  • Har muligheten til å gå videre med å ta et mesterbrev

Fremtiden for fotograffaget

Fremtiden er høyst usikker. De to årene på VGS har forandret seg mye siden jeg gikk på medier og kommunikasjon, og foto ser ut til å bli nedprioritert. Det er mulig hele svenneprøven for fotografer blir lagt ned. Kanskje blir de som tar svenneprøven i disse dager de siste som tar den?

Konklusjon

Er det i det hele tatt vits å ta svenneprøven som fotograf? Det har vært mange diskusjoner innad i fotoforumer og fotomiljø, spesielt i NFF (Norges fotografforbund) om det å ta svenneprøven. Ønsket er å øke omdømmet til yrkestittelen fotograf. Og en av de måtene man kan gjøre det, er å ta svennebrevet. Jeg synes det er flott at så mange nye og etablerte fotografer ønsker å gjøre dette, og at de ser verdien i det.

Om hver enkelte fotograf skal ta svennebrevet eller ei, det er et veldig personlig valg. Og jeg ønsker ikke å si at hvis man ikke har gjort det så er man automatisk en dårlig fotograf, for det er flere utrulig flinke fotografer uten denne typen kompetanse. Men jeg syns det er interessant å se på det i en større kontekst, og ender innlegget med et sitat fra en fotografkollega som skal ta svennebrevet, Kine Bakke:

“Hvordan vil fotografiyrket bli ansett av omverdenen om det er flertallet som har utdanning eller kompetansebevis på et eller annet nivå?”