Hvor mange besøker din nettside?

Vet du hvor mange som er innom nettsiden din i løpet av en dag, måned, år?

For å finne ut om et blogginnlegg du har delt har nådd ut til folk, eller om folk egentlig finner din nettside og besøker den, så må du ha et analyseverktøy.

Google Analytics er helt supert på dette.

Her kan du gå helt i detalj om du skulle ønske det. Du kan finne ut hvilke sider som blir besøkt, hvor lang tid de bruker på nettsiden, og hvordan de faktisk finner din nettside. Og hvor bor de som besøker siden din, bruker de mest datamaskin eller mobil? Hvilket kjønn besøker siden din mest, og hvor gamle er folk? Hvilke artikler eller sider er mest populære?

Hvordan får du Google Analytics til din nettside?

Steg 1: Først trenger du en Google konto

Besøk Google Analytics og lag en ny konto, eller logg på den Google kontoen du ønsker å bruke.

Steg 2: Når du har logget på eller opprettet en konto, så kommer du til en skjerm som dette. Dette er hvor du begynner å sette opp Google Analytics for din nettside. Klikk på “Set up for free”.

Etter det må du lage et konto navn. Gjerne bruk navnet på din bedrift. Den vil bli brukt internt i Google Analytics. Godta gjerne det som allerede er krysset av. Så trykker du “next”.

Steg 3: Etter det må du skrive inn websidens URL (htttp://www……), land, valuta og tidssone.

Når du har fyllt ut dette, trykker du på “show advanced options”.

Skru på “Create a Universal Analytics property” ved å klikke på knappen til høyre for denne teksten. Så legger du til din nettadresse (her må du vite om du har https, eller http (sikker eller usikker side). Og du må velge “Create a Universal Analytics property only”, og trykker “next”.

Steg : På “About your business” fyller du inn info om din bedrift og hva du har tenkt å bruke Analytics til. Så trykker du “Create”

Steg 5: Nå vil du se din Google Analytics sporingskode (tracking code). Koden er hvordan Google Analytics kan få tilgang til all informasjonen den trenger for å vise deg besøksstatistikken på din nettside.

Nå som du har opprettet konto hos Google Analytics, skal vi nå se på hvordan du får koden inn på din nettsiden. Har du WordPress følger du stegene nedenfor.

Hvordan installerer du Analytics inn på WordPress?

Jeg vil vise deg den enkleste måte å legge Analytics inn på din nettside. Det er ved å bruke en plugin som heter “MonsterInsights”. Du går da inn på admin siden til din WordPress, går inn på plugins (Utvidelser (stikkontakt symbol)), og klikker “add new” (legg til ny). Du kan da søke etter “MonsterInsights” i et søkefelt oppe til høgre. Når du har funnet rett plugin trykker du “installer” og “aktiver”.

Når du har gjort dette, vil et nytt felt dukke opp i din adminside i WordPress som heter “Insights”. Se helt nederst til venstre, på den mørke menyen i admin. Da vil denne siden dukke opp.

Hvis din nettside er for en bedrift så velger du øverste alternativ og trykker “save and continue”.

Så må du trykke på “connect MonsterInsights” knappen.

Da dukker det opp en popup hvor du må logge på Google. Velg da den kontoen du brukte til å koble til Google Analytics. Så må du godkjenne at MonsterInsights får tilgang til den kontoen. Trykk “Tillat”.

Så må du velge hvilken profil du ønsker å bruke. Velg da din nettside.

MonsterInsights vil nå installere Google Analytics på din nettside. Etter det vil du bli bedt om å velge innstillinger. For de aller fleste er det nok å godta de automatiske innstillingene. Klikk “save and continue”.

Det vil da komme opp litt reklame for betalte muligheter innad i MonsterInsights. Bare klikk deg videre på “save and continue” uten å oppgradere.

Så vil de spørre deg om å installere WPForms, du kan da bare klikke på “skip this step” til høgre.

Da har du fullført instillingen av Google Analytics. Klikke på “finish setup & exit setup”.

Det vil ta litt tid før du vil se noe aktivitet i din Google Analytics side.

Du kan da også få se besøksstatistikken rett i din WordPressside ved å bruke MonsterInsights plugin. Du kan da gå inn på Insights til venstre i din admin, og klikk “Reports”.

Unngå at dine besøk registreres

Det er ganske dumt at det ser ut som det er masse aktivitet på din nettside, men så er det bare deg selv som besøker din nettside. Det går heldigvis ann å fjerne dine besøk, både fra datamaskin og fra mobilbesøk. Det du da trenger er å vite din IP adresse. Det finner du enkelt ut med å Google “what is my ip”, da vil det komme opp en lang tallrekke. Kopier de tallene.

Gå da inn på Analytics, Admin (tannhjulet helt nede), klikk “All Filters”, og “Add filter”.

Inne på “Add Filter” gir du filteret et navn, gjerne spesifiser hvilken enhet det er. Så velger du “Exclude” “traffic from the IP adresses” “that are equal to”. Og limer inn din IP adresse inn i feltet, og scroll ned og trykk “save”. Gjenta dette med alle dine enheter. Og vipps så viser ikke dine besøk på nettsiden i statistikken.

Har du ikke nettside og ønsker hjelp til å lage en?

Jeg har laget flere nettsider i WordPress, hvor jeg også kan hjelpe deg med å sette opp Google Analytics hvis du også skulle ønske det. Sjekk ut hva jeg kan tilby din bedrift.

Hva søker folk på for å finne din nettside?

Google Search Console

For å finne ut av dette må du legge til Google Search Console til din nettside, og koble det til din Analytics. For å gjøre dette gå til Google Search Console og trykk “Start Now”.

Du må da velge riktig gmail konto og logge på. Da vil du komme til denne siden.

Her skal du fylle inn din nettside i “Nettadresseprefiks”. Her er det viktig at du fyller inn riktig https eller http.

Får å finne ut om siden din er sikker og har https og ikke usikker http, kan du gå inn på wordpress admin panelet. Gå på “innstillinger”, og “generelt”, så ser du hva det står på din nettside.

Når du har fyllt ut din nettadresse slik som det står ovenfor (du kan også kopiere), så trykker du fortsett. Hvis du da allerede har en Google Ananytics konto, vil du da få en automatisk bekreftelse av eierskap. Du kan da trykke “ferdig”.

Så må du gå tilbake til Google Analytics. Trykk “Admin” helt neders til venstre, og “Property Settings”. Og da klikk på “Adjust Search Console”.

Her må du trykke på den blå teksten “Add”.

Her velger du den siden du ønsker å knytte opp til Google Analytics, og så trykker du “Save” og “ok” på skjermen som popper opp.

Etter noen dager vil du få se statistikk på Search Console. Du kan gå inn i Google Analytics på “Acquisition”, “Search Console”, og “Queries”, for da å se hva folk har søkt på for å finne din nettside.